Yuvak Noah Harari on big data and the end of free will

#3 Technologische revolutie
Over data als het nieuwe goud, progressieve en conservatieve stromingen die meer botsen dan ooit en duurzaamheid als nieuwe hygiënefactor.

TREND PROOF

Big data en algoritmes bepalen straks je partner

Bron: ft.com/3jyuxTG 

Hoe kies je straks je partner?

In het middeleeuwse Europa hadden priesters en ouders de bevoegdheid om je partner voor je te kiezen.

 

In humanistische samenlevingen geven we deze autoriteit aan onze gevoelens. In een Gegevenssist samenleving zal ik Google vragen om te kiezen. “Luister, Google,” zal ik zeggen, “zowel John als Paul maken me het hof. Ik hou van beiden, maar op een andere manier, en het is zo moeilijk om een beslissing te nemen. Gezien alles wat je weet, wat raad je me aan om te doen?” 

 

En Google zal antwoorden: “Nou, ik ken je vanaf de dag dat je geboren werd. Ik heb al je e-mails gelezen, al je telefoongesprekken opgenomen en je favoriete films, je Dna en de hele biometrische geschiedenis van je hart. Ik heb exacte gegevens over elke datum die je hebt gehad, en ik kan je tweede-bij-seconde grafieken van je hartslag, bloeddruk en suikerniveaus laten zien wanneer je op een date ging met John of Paul. En natuurlijk ken ik ze net zo goed als jij. Op basis van al deze informatie, op mijn uitstekende algoritmen en op tientallen jaren ‘waarde van statistieken over miljoenen relaties’ – ik adviseer u om te gaan met John, met een 87 procent kans om meer tevreden met hem op de lange termijn. “Inderdaad, ik ken je zo goed dat ik weet dat je niet graag dit antwoord krijgt. Paul is immers veel knapper dan John en omdat je uiterlijke verschijningen te veel gewicht geeft, wilde je stiekem dat ik ‘Paul’ zei. Tuurlijk doet uiterlijk er toe, maar niet zo veel als je denkt. Uw biochemische algoritmen – die tienduizenden jaren geleden geëvolueerd in de Afrikaanse savanne – geven externe schoonheid een gewicht van 35 procent in hun totale rating van potentiële partners. Mijn algoritmen – die zijn gebaseerd op de meest up-to-date studies en statistieken – zeggen dat uiterlijk hebben slechts een 14 procent invloed op de lange termijn succes van romantische relaties. Dus ook al hield ik rekening met Pauls schoonheid, ik zeg je nog steeds dat je beter af zou zijn met John.”  Lees verder…

Overzicht en korte samenvatting

Nieuwsgierig geworden naar onze inschatting over de overlevingskansen van uw merk?

Wij komen u graag meer vertellen over de mogelijkheden van een inspirerende presentatie, interactieve workshop, of brand survival (quick)scan.