TREND PROOF
Groen fors in de lift, fossiel uit de gratie
https://bit.ly/2ZoAMBs
Winnaar: Marco Roeleveld – Alfen
Deint mee op groene golf
Hoewel iedereen zich blindstaart op de laadpalen, maakt het bedrijf in Almere ook transformatoren, slimme batterijen en energiesystemen, waarmee overtollige wind- en zonne-energie kunnen worden opgeslagen. Weliswaar is Alfen met een omzet van 44 miljoen in het eerste kwartaal een kleine speler, maar het zit in het centrum van de energietransitie en deint mee op de groene golf. In juni werden voor ruim 50 miljoen euro nieuwe aandelen uitgegeven, zodat kan worden geïnvesteerd. Marco Roeleveld is al sinds 1997 ceo van het bedrijf.
Hij heeft niet alleen het assortiment uitgebreid met producten die op de energietransitie inspelen, maar ook geografisch de markt vergroot. Alfen is nu actief in 20 landen. Roeleveld verkocht overigens zelf begin maart voor 25 euro zo’n 200 duizend aandelen in zijn bedrijf. Hij krabt zich nu wel even achter de oren.
Verliezer: Ben van Beurden – Koninklijke Shell
Grootmacht lijkt reus op lemen voeten
Zo goed als het eerste halfjaar was voor het kleine Alfen, zo slecht was het voor het grote Shell.
De koers halveerde van ruim 26 naar 13 euro. Afgelopen weekeinde bleek dat de Koninklijke ook niet van plan is de energietransitie centraal te stellen.
Shell concentreert de investeringen ook in de nabije toekomst vooral op de productie van fossiele brandstoffen in plaats van duurzame energiebronnen. Dat laatste zou het verdienmodel van het concern te veel ondergraven, omdat de opbrengsten te ongewis zijn. ‘En daar hebben we geen mandaat voor’, zo zei Van Beurden in een interview met het FD. Meteen liet hij weten dat het concern – in het buitenland toch nog altijd Royal Dutch (Koninklijke Nederlandse) genoemd – plannen koestert het Nederlandse hoofdkwartier in Den Haag op te geven en de leiding in Londen te concentreren, waar het kantoor houdt in het Shell Centre tegenover het Palace of Westminster.
Ergernis over de dividendbelasting zou een rol kunnen spelen. Of mogelijk ook ergernis over de Nederlandse milieubeweging die zo vaak de aandeelhoudersvergaderingen verstoort.
Hoe dan ook maakt Van Beurden dit niet bekend op een moment dat het concern stevig in de schoenen staat. De Koninklijke is op dit moment een reus op lemen voeten die met zichzelf in de knoop ligt.