Vergeet Amerika, onze digitale toekomst is nu te zien in China

Back from the future. Weer geïnspireerd terug van zes dagen Beijing. Mooi om door de smog heen te zien waar we op gebied van o.a. mobiliteit, betaalsystemen, communicatie en het echt smart maken van mobiele telefoons heen gaan.

In dit deel van de wereld lijkt alles net wat sneller te gaan. Letterlijk, want met de Bullet Train vlieg je hier met 350km/pu van stad naar stad, maar ook figuurlijk, op het gebied van tech en media. Vanuit deze rijdende kogel stap je direct over in de tram zonder bestuurder. Als marketeer mooi om te zien hoe het tram-interieur conceptueel helemaal is omgetoverd om een nieuwe game of de zoo te promoten met de aankondiging van de komst van een nieuwe panda.

Vervolgens de subway uit, een Mobike-je scannen met je app om vervolgens deze fiets waar en wanneer jij wilt weer achter te laten. In plaats van een koekje bij de koffie, brengt de ober in Beijing een (gebrand) mobiel laadstation mee omdat ze hier snappen dat je in deze stad geen moment zonder doorgeladen smartphone kunt. Ook weer een mooie contactkans om als adverteer je boodschap op een sympathieke manier over te brengen.

Afrekenen doe je ook supersnel, met het scannen van de QR code via e-Wallet betaalmethode Alipay. Dit werkt zelfs voor je favoriete broodje Bing op de markt.

Ga je binnenkort naar Beijing? Hou er dan rekening mee dat Google (dus ook G-mail), Facebook, Twitter, WhatsApp en Dropbox hier niet werken. Installeer dus even de Chinese varianten Baidu, RenRen, Sina Weibo en WeChat.