Wat is een design format en wat heb je eraan?
De toegenomen mediafragmentatie, wildgroei aan communicatie- uitingen en de snelheid waarmee steeds meer verschillende medewerkers/ toeleveranciers van bedrijven snel moeten inspelen op nieuwe ontwikkelingen leidt steeds vaker tot ad-hoc, niet coherente communicatie-uitingen. Merken hebben hierdoor steeds meer moeite om op te vallen en snel herkent te worden. Soms lukt het nog aardig met een one-off ideetje, maar zelden draagt het bijna bij aan lange termijn herkenning.
Hoe maak je je marketing iconisch?
De nieuwe uitdaging in deze veranderde context is om makkelijk continu snel in te kunnen spelen op kansen en tegelijkertijd ook herkenbaar te kunnen communiceren om te bouwen aan lange termijn herkenning. De oude rigide huisstijl-handboeken schieten hierin te kort; ze inspireren niet om makkelijk te een nieuw idee te komen en beperken door vooral te bepalen wat niet mag.
Ons antwoord hierop: een gewenste betekenis(sen) gedreven design format bestaande uit een flexibel set van eenvoudig toe te passen brand iconics. Meestal is dat visueel, maar de kracht van een brand iconic kan ook inspelen op een van de andere zintuigen. Onderstaand een paar voorbeelden.:
Auditief (raad de jingle)
Randstad uitzendbureau, Nescafé, Sorbo, Duo Penotti, Kip het meest veelzijdige stukje vlees, zo in mijn sas met Badedas, Van Nelle, DE en Kruidvat.
Visueel
Instant recognition door iconisch design, in al deze gevallen zelfs zonder beeld in hun logo om alleen al de kracht van goed designwerk te laten zien.
Gewenste betekenissen vertaalt naar logo.
Nog een stap verder gaat het als de herkenning niet alleen uit de vorm van het logo komt, maar uit een rijkere set van vooraf gedefinieerde constanten. Hieronder een aantal voorbeelden.
Het logo is een van de goedkoopste manier van adverteren. Het staat bijna overal toch al op. Al hetgeen de combi van naam & logo al aan gewenste betekenissen communiceert hoef je geen advertentiegeld aan uit te geven.
Voorbeeld van een bewezen effectief design format
Inhoudgedreven en makkelijk door te vertalen zonder in te leveren op coherentie
Ordina
courtesy: bsur
Ordina merk
Kort samen te vatten als enige onafhankelijke grote Nederlandse oplosser van ICT problemen. Een menselijke club met een informele Rotterdamse cultuur van hersens uit de mouwen steken, of intelligente daadkracht. Niet lullen maar poetsen. Dingen willen oplossen.
Opdracht
Ontstof en dynamiseer het Ordinamerk.
Creatieve uitwerking
Dutch Design als inspiratiebron, kennis zit in de hoofden van mensen (silhouetten), look&feel: jong, menselijk en zelfverzekerd, frisse kleuren: open en sympathiek, tone of voice: zakelijk met een twist.
Design format (en waardeoverdracht)
> Tien verschillende kleuren (dynamiek, jong en fris)
> Silhouetten (menselijk, symphatiek, eigenheid, dynamiek door veelheid
> Tone of voice (sympatiek, jong,menselijk)